Комисията по образование в Столичния общински съвет прие нови правила за прием в първи клас. Предстои те да бъдат гласувани от съвета.

Промяната важи за родителите, които имат две и повече деца. Заместник-кметът по образованието Тодор Чобанов обясни, че правилата са същите като миналата година с изключение на една съществена промяна - става дума за предимството, което ще получат братята и сестрите при приема, която идва от Наредбата на МОН за организацията на учебния процес.

"В най-добрия интерес на детето е то да отиде при по-голямото братче или сестриче, така че това нещо ще се случва с промяната, която е на път да бъде гласувана в СОС. Това е промяна, която класира най-отпред на опашката дете, което има по-голям брат или сестра в същото училище до 12 години, а след 12 години наличието на такова по-голямо дете ще носи много сериозен бонус брой точки, които ще позволяват също, не със 100-процентова сигурност, но с голяма степен на вероятност по-малкото дете да отиде в училището на по-голямото", обясни Чобанов.

Нови правила има и за яслите и детските градини в столицата, които предстои да бъдат гласувани от Столичния общински съвет. Мария Минчева - директор на дирекция "Образование" в Столична община обясни, че промяната е свързана с преминаването на критериите "брат и сестра", "деца близнаци" и "породени деца" от социалните критерии към общите критерии, която ще даде по-голям брой такива деца да бъдат приети в детските градини.

"Едновременно с това сме променили и квотата, която беше 40 за деца по социални критерии и 60 за деца по общи критерии. Сега тази квота е в съотношение 30:70, за да не ограничаваме възможността на родители с едно дете също да бъдат приети в детска градина", уточни Минчева