Археолозите откриха още 4 гроба при спасителните разкопки на неолитното селище "Слатина" в София. Заедно с откритите преди това два гроба, те са най-ранните на територията на столицата и Софийското поле - на възраст почти 8 000 години.

Разкопките в района се провеждат над 30 години. Откритите досега предмети подсказват, че селището е обитавано от земеделци и скотовъдци. Животът там започва от преди повече от 8 000 години, а самото селище е съществувало около 500 години - от края на седмото до средата на шестото хилядолетие преди Христа.

Предполага се, че оттам тръгва цивилизацията на Европа. Ръководителят на разкопките проф. Васил Николов разказа пред bTV, че находките са открити на 24 юли тази години - трима възрастни и едно дете.

"Слатина е много известно селище в праисторическата наука, част от първата европейска цивилизация. Работата тук е част от спасителни разкопки заради съвременното строителство", допълни археологът.

По думите му гробове от началото на шестото хилядолетие са много редки, а за обредните ритуали от този период се знае много малко.

Снимка: bTV

"Положен е много интересно - по корем. Краката са свити, както по принцип се свиват в този период. Погребан е в ембрионална поза", допълни проф. Николов.

Предстои да се направи ДНК анализ на откритите скелети.