Нови противоепидемични мерки влизат в сила за София-град от 14 октомври. Заповедта за затягане на ограниченията е на Столичната РЗИ.

Причината е, че столицата е в тъмночервената зона с 509 на 100 000 души заболеваемост.

От четвъртък спират присъствените занятия в езикови школи и образователни центрове, занимални, както и места за личностно развитие, но учениците остават в клас. Ще се преминава към ротационен принцип на обучение - онлайн и присъствено по преценка на директорите на училищата и ако заболелите деца се увеличат.

Непълнолетните ще могат да посещават моловете само с придружител над 18 г.

Преустановяват се всички туристически пътувания, затварят се езиковите и танцовите школи. Театрите и кината ще продължат да работят, но при 30% запълнен капацитет и спазване на мерките. Изискването е да се настаняват зрителите най-малко през една седалка, при спазване на дистанция от 1,5 м и задължително носене на маски.

Същото изискване важи и за фитнес центровете, като трябва и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на маска от персонала.

В музеите и галериите ще се допуска не повече от 1 човек на 8 кв. метра, маските също са задължителни.

Прекратява се провеждането на семинари, изложения и конференции. Прекратява се провеждането на тиймбилдинги и изложения.

Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито ще се провеждат без публика.

Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1,5 м между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не повече от 15 души на закрито и 25 - на открито.

Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

Преустановяват се и свижданията в болниците

Всички работодатели трябва да организират работния процес на служителите в дистанционна форма, където това е възможно, гласи още заповедта.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град. Краен срок не се посочва.

Цялата заповед на Столичната РЗИ вижте тук.