С новата система няма нужда да се притесняваме от повторно валидиране на дебитна или кредитна карта в градския транспорт, каза изпълнителният директор на Центъра заградска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев по БНТ по повод новата система за заплащане на билет с дебитна или кредитна карта.

"Апаратите са сертифицирани от Visa и MasterCard и ако две карти се допрат едновременно, това ще бъде отчетено и няма да бъде таксувана нито една от тях, обясни Дилчев.

По думите му това е изключително удобна услуга за заплащане на билет за еднократно пътуване.

"Добре е да се поднесе само една карта към устройството. Ако има такава от ЦГМ, ще бъдете валидиран с нея. Ако решите да ползвате модерния начин на разплащане, ще доближите само вашата безконтактна дебитна или кредитна карта. Когато поднесем две карти, апаратът ни показва да доближим една карта. Важно е да знаем, че няма нужда да се притесняваме от повторно валидиране. Ако оближим втори път картата, ще ни изпише, че вече е валидирана. С една карта може да пътува само един човек. Контролът става по същия начин - допира се до устройството на контрольора итой разбира тази карта в колко часа и в кое превозно средство е валидирана", посочи Дилчев.

Веднага щом слезете от едно превозно средство, можете да си закупите билет в друго. Всеки човек ще може да пътува в градския транспорт по този начин, стига да има Visa или MasterCard. Цената на услугата, която се плаща с карта, е цената на билет от 1,60 лева.

Когато се закупи от новия тип карта за пътуване в ЦГМ или се подмени старата, се създава профил в системата, след това в страницата на ЦГМ се създава личен профил, свързва се с картата, която е взета от пункта на ЦГМ и след това може да се зарежда картата от вкъщи, без да се разхождат хората до пунктове. Еднократен билет и дневна карта могат да се купуват и презприложението M-pas".

Принципът на работа е с една карта може да пътува само един човек.