С благословението на Софийския митрополит и български патриарх Неофит в столичния квартал Илиянци беше осветен нов православен храм на 19 юли. Той е посветен на Свети пророк Илия, чиято памет днес почита Българската православна църква, съобщиха от Софийската митрополия.

Освещаването на новоизградения храм беше извършено от Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарха, в съслужение с архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, с архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, със свещениците Ириней Любомиров и Йосиф Стоименов, с протодякон Иван Петков и с йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столични църковни певци, начело с Методи Стоилов.

Освещаването на храма беше уважено от кмета на район "Надежда" Димитър Димов.

Дворът на храма беше изпълнен с благочестив народ, който беше дошъл да съучаства в историческото събитие по освещаването на новата духовна придобивка.

След водоосвещението на храма епископ Поликарп произнесе проповед, в която благодари на Бога за великата милост отново да бъде осветен нов храм на територията на София. Той изказа благодарност и на енорийския свещеник отец Ириней, на районния кмет и на всички дарители и спомоществователи, потрудили се за изграждането на църквата.

Епископът приветства и поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, и им пожела храмът да им бъде за радост, утеха и духовно преуспяване.

След молитвеното тържество думи на благодарност към всички присъстващи произнесе отец Ириней Любомиров, както и кметът на района Димитър Димов. Той, от името на район "Надежда", поднесе медал на отец Ириней за приноса му за развитието на района.