Ще въведем нощен абонамент за паркиране, но за проучвателен период от 3 месеца. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с предложението за въвеждане на служебен абонамент на нощно паркиране, съобщиха от Столична община.


"Това е предложение на общински съветници, което беше на база на много оплаквания за няколко конкретни места в центъра на града, където късно вечер и нощем става голям хаос с паркирането, позволяват си някои собственици на заведения или техни представители да събират пари за паркиране на публично пространство, за което пък те самите не плащат. Аз лично имам колебания доколко тази мярка ще работи, затова и предложих и съм благодарна, че общинските съветници приеха да въведем 3-месечен период, за да видим дали ще можем по този начин да подредим повече паркирането през нощта. Важно е да кажа, че това би било една добра мярка за хотелите, защото туризмът в София се разви чувствително. За тях наистина е важно, когато дойдат туристите, да могат да паркират и това все пак да бъдат места, които се заплащат от самите хотели", каза още Фандъкова.

Тя посочи, че се предвиждат ограничения - около 3-4 места максимум. "В процеса на обсъждане почти всички бяха съгласни - и собствениците на хотели, и заведения, но дали бяха разбрали за какво става дума, не мога да кажа. Затова настоях за този проучвателен период - за да видим дали ще има интерес, да видим ефекта на тази мярка. Поисках специално районните кметове да са включени активно в този процес, защото те са най-близо до хората и могат да ни кажат тяхното мнение. Те са били категорично съгласни с това предложение, което ми даде увереност, че си струва да опитаме. След трите месеца ще направим анализ - ако мярката е добра, ще я продължим, ако пък не - ще има още дискусии", обясни Фандъкова.