Второто за София събитие, част от 23-та Европейска нощ на прилепите, ще се състои в столичния зоопарк днес от 15.00 ч., съобщиха организаторите от Фондация "Наука за природата".

Срещата се прави съвместно с "Фортис Визио" и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Гостите ще имат възможност да участват в образователни дейности, чрез които ще разберат защо прилепите са супергероите на природата. Те ще научат какво да правят, ако в дома им попадне прилеп. За най-малките посетители са предвидени много изненади, както и различни работилници, в които те ще могат да рисуват и оцветяват, да си направят сами маска на прилеп, самите те да бъдат нарисувани като прилепчета или да се включат в играта "Загадките на кафявото прилепче". Малко след здрачаване ще бъде направена и демонстрация на работа с бат детектор (детектор за прилепи), чрез който ще се провери какви видове прилепи се срещат на територията на зоопарка, както и ще може да се чуят звуците, които издават.

Организаторите напомнят, че прилепите са бозайници и не са гризачи, въпреки че външно приличат на такива и някои хора ги наричат "летящи мишки". Те унищожават огромни количества насекоми, много от които са вредители. Едно малко кафяво прилепче, което тежи около 5 г, изяжда 3000 насекоми на вечер и само за един час може да изяде 1200 комара. Най-старият прилеп, чиято възраст е установена от човека, е на над 41 г.

Страната ни е дом на 33 от 35-те вида прилепи, срещащи се в Европа.