99-годишна жена от София пребори COVID-19. Стана Стефанова побеждава заразата в домашни условия за три седмици. Тя се заразява с коронавируса в края на декември. Тогава дава положителен резултат от PCR тест. Следват тежки дни за нея и семейството ѝ.

"Много ми се виеше свят. Не можех да стоя на краката си, да пазя равновесие. И най-лошото - не можех да ям, храната ме отвращаваше", разказва Стана пред NOVA.

Животът ѝ не е лек. 34 години от него преминали в шивашко ателие. Преживяла е и Втората световна война. Преди години печели битката и с рака. Не се е уплашила и когато разбрала, че е болна от коронавирус.

"Като ми казваха, че съм заразена, аз им отговорих, че и това ще мине. Никога не съм губила надежда", споделя жената.

Въпреки че посреща 99-ия си рожден ден в плен на вируса, не губи надежда и печели битката със заразата. Неотлъчно до нея са най-близките ѝ хора.

"Ако не беше малката внучка - нямаше да оцелея. Тя стоеше над мен денонощно. Непрекъснато с лъжичката и ме хранеше като бебе", допълва Стефанова.

"Тя разчиташе на мен, нямаше варианти да я изпратим в болница и вече да се случи най-лошото. 99-годишна е, наясно сме, че няма да бъдат полагани необходимите грижи. Затова решихме да я оставим вкъщи и да се борим с вируса. Тя не можеше да диша, сатурацията ѝ беше невероятно ниска, а пулсът - много висок. Тя обаче се справи с три антибиотика", обясни внучката на Стана - Боряна Стратиева.

"За мен тя е герой. За 23 години никога не съм я видяла да плаче или да съжалява за нещо. По вероятно е тя да разплаче някой друг. Такъв силен характер не съм срещала, толкова борбена и с такова желание за живот, просто всеки ден за нея е подарък", допълни правнучката Карина Стратиева.

За героя в семейството най-големият подарък е само един: "Децата да са живи и здрави. Имам внуче, което искам да видя като голям мъж. Той е един сладур. Когато го видя да ми се усмихне ми се разширява сърцето", споделя Стана.

Близките ѝ се надяват да посрещнат вековния юбилей отново заедно. Както всеки рожден ден преди пандемията.