Над 93% от столичните учители са "за" присъствено обучение. Това показва анкета с учители, проведена дни преди началото на учебната година в 145 общински училища.

Анкетата е проведена по инициатива на зам.-кмета на направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" Мирослав Боршош от експерти на дирекция "Образование" на Столичната община.

Анкетирани са 7707 директори и учители от начален, прогимназиален и гимназиален етап. Целта на проучването е да покаже позицията на директори и учители за готовността им за работа в присъствена и електронна среда.

Над 94% от учителите в начален етап и 92% от учителите, прeподаващи на ученици от V до ХII клас, са посочили, че предпочитат присъственото обучение.

"31,8% от анкетираните учители имат поставена ваксина, а други близо 22% са преболедували COVID-19" - каза още зам.-кметът Мирослав Боршош, цитиран от БНТ.

Малко по-рано в телевизионно интервю служебният министър на образованието беше категоричен, че учебната година ще стартира присъствено навсякъде. Той припомни, че между учениците трябва да има дистанция, ако присъстват родители - също. Нужни са и маски. Денков внесе и яснота за противоепидемичните мерки, които ще се прилагат тази година.

Просветният министър обясни, че ако Министерство на здравеопазването издаде централна заповед за преминаване към дистанционно обучение, тогава МОН трябва да се съобрази. Ако обаче няма такава заповед, тогава всяко едно учебно заведение и област преценяват сами дали това е наложително или не в зависимост от местната епидемичната картина.

"Не се справихме с ваксинирането на учители, защото има недоверие в обществото. Това е очевидно за всеки. Направихме кампания, аз самият винаги призовавам всички да се ваксинират, но за съжаление има хора, които говорят други неща", каза министърът по повод провала на ваксинационната кампания в образованието.