В рамките на предприети през последните десет дни операция по противодействие на престъпления с наркотични вещества на територията на столицата са задържани 16 души, съпричастни към престъпления с наркотици, иззети са над 1 килограм наркотични вещества, съобщиха от МВР.

По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура на петима от задържаните са повдигнати обвинения за престъпление по чл.354 а от НК, а на двама от тях и по чл.214 от НК. Наложени са им мерки за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа.

На 26 септември, след предприети множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия служители на сектор "Наркотици" - СДВР са заловили десет мъже на възраст между 21 и 36 години, и две жени - на 21 и 25 години, разпространявали дрога в различни квартали на София.

При извършените проверки на задържаните, на адресите, обитавани от тях и в автомобилите им, полицаите са намерили и иззели множество полиетиленови пликове с бяло прахообразно вещество и с растителна маса, бучки кафяво и бяло вещества, електронни везни, мобилни телефони, големи суми пари и други вещи, свързани с престъпната им дейност. Иззетите вещества са хашиш и марихуана - над 600 г, 10 г амфетамин, 30 г кокаин и около 430 г "мешилка", сочи извършената експертиза.

В края на септември полицаи от Първо РУ са хванали непълнолетен младеж в Борисова градина с  0.16 грама канабис. В полезрението на колегите им от Второ РУ пък е попаднал 14-годишен младеж, при обиска на който са открити с 0.14 грама марихуана. След снемане на обяснения двамата са предадени на родителите си. Събраните материали по двата случая са докладвани в Софийска районна прокуратура с мнение за налагане на корекционно - възпитателни мерки по чл.61 от НК.

На 3 октомври служители на Трето РУ са задържаха мъж и жена, разпространявали наркотици. Те са заловени около обяд, на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" непосредствено след продажба на дрога. При последвалите действия в рамките на образуваното досъдебно производство,  в таванско помещение към жилището на задържаните, полицаите са иззели 107 полиетиленови пликчета тип спейсбек, съдържащи зелена тревиста маса, плик със 110 грама суха тревиста маса и множество празни опаковки. От изготвената експертна справка става ясно, че иззетото вещество е синтетичен канабиноид.

След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура задържаните са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 354 а от НК и са им наложени мерки за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа.