Заради ремонт в тунела на столичния булевард "Царица Йоана" в посока ж.к. "Люлин", движението ще се извършва в южното платно от утре, 13 декември, до 31 януари 2023 г., съобщиха от Столичната община. Влизането на превозни средства по северното пътно платно на тунела се забранява.

За същия период от време ще има промяна и в организацията на движение на част от градския транспорт.

Маршрутът на трамвайна линия №8 се скъсява от Съдебната палата до ж.к. "Западен парк" - крайната станция на трамвайна линия №10). Маршрутът на автобусна линия №56 се скъсява от с. Мало Бучино до ж.к. "Западен парк" - крайна станция на автобусни линии №72 и №77.

Разкрива се временна автобусна линия №8ТМ с маршрут от ж.к. "Люлин" 5 до ж.к. "Западен парк" както следва в посока ж.к. "Западен парк": от ж.к. "Люлин" 5 - крайната станция на трамвайна линия №8 по бул. "Д-р Петър Дертлиев", по бул. "Панчо Владигеров", бул. "Царица Йоана", тунел "Люлин", бул. "Вардар" и по бул. "Александър Стамболийски" до ж.к. Западен парк - крайната станция на автобусни линии №72 и №77, двупосочно.

БТА припомня, че ремонтът на тунел "Люлин" започна на 21 юли и ще продължи до февруари 2023 г. Той е на стойност от близо 12 млн. лв. Ремонтът предвижда подмяна на тунелната конструкция, на входно-изходните рампи, отводнителната система и хидроизолацията, нови облицовки, нова вентилация, енергоспестяващо осветление. Тунел "Люлин" не е ремонтиран основно, откакто е построен през 80-те години на миналия век.