Местните данъци и такси в София вече могат да се внасят, съобщиха от дирекция "Общински приходи" на Столична община. Срокът за плащане с 5-процентна отстъпка на данък сгради и данък МПС е 30 април - при условие, че цялата дължима сума се внесе наведнъж.

До края на април е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци.

Ако се плащат налозите на части, сроковете, в които това трябва да се направи са следните: Данък недвижими имоти и данък МПС: 1 юли - първа вноска и 31 октомври - втора вноска. Такса битови отпадъци - четири вноски: 30 април, 1 юли, 30 септември и 2 декември, посочват от СО.

Плащането може да се извършва във всеки от 22-та данъчни отдела на Столична община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Всички каси разполагат и с ПОС устройства за плащане с дебитни или кредитни карти. Друга възможност е по банков път, други финансови институции или през интернет страницата на Столична община.

През тази година по-висок данък сгради ще има само за недвижими имоти в парк Витоша и в курортните зони Банкя и Панчарево, които не са основни жилища за собствениците. Изменението е било въведено с промени в Закона за местните данъци и такси, гласувани от парламента, уточняват от общината.

190 000 са данъчните партиди в Столична община, за които ще бъдат изпратени съобщения за дължимите данъци и такси след 20 февруари 2019 г. Хората, които са се отказали от хартиени съобщения и са предоставили имейл, ще получат информация за местните си данъци и такси на електронната си поща след същата дата. Справки могат да се правят и през интернет страницата на СО, ако собственикът има ПИН код, издаден от СО или ПИК от НАП, се посочва в съобщението.