Медици и пациенти от Военномедицинска академия (ВМА) ще могат да се поклонят пред мощите на седем светци, съобщиха оттам. Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп и духовници донесоха за поклонение в лечебното заведение частица от животворящия Господен кръст и мощите на седем светци. Те ще останат в Музея на военномедицинската служба до Димитровден.

Мероприятието се организира с благословението на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски, който в грижата си за целия народ не забравя и трудовете на медиците и им изпраща за поклонение християнски светини - за укрепване и духовни сили в носенето на нелекия кръст да служиш на ближния.

Това е безпрецедентен акт, който не се е случвал в нито едно цивилно или военно лечебно заведение. Не трябва да забравяме, че най-важното в професията ни е милосърдието и обичта към ближния, което е и в основата на християнството. От вяра имат нужда и пациентите, и лекарите, а нашата професия е такава, че ние сме се посветили на хората, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Какво е животът без вяра - живот без посока. Затова за нас е важно за се уповаваме на вярата, особено в трудни и тежки моменти. Военните медици по принцип сме призвани да вземаме решения в отговорни времена. И ако нямаме вяра в себе си, би било невъзможно да вършим работата си, допълни още той.

Снимка: ВМА

Началникът на ВМА изказа за пореден път своята признателност към Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски за засвидетелстваната подкрепа през годините, както в битката с пандемията от COVID-19, така и в кампанията "Бъди един от нас: Дари кръв - спаси живот!", в която ежегодно десетки свещенослужители и техните близки даряват кръв безвъзмездно и помагат на нуждаещи се пациенти не само във ВМА, но и в цялата страна.

От днес стартира и дарителска кампания за събиране на средства за изграждането на параклис в двора на ВМА.