Мащабно учение при бедствие се проведе на полигона на аварийно-спасителната служба към Столичната община край Панчарево. Това е първото съвместно учение, в което участват всички служби, ангажирани в Единната спасителна система. Сценарият на учението бе спасяване на цял столичен квартал след разрушителна буря.

Различните служби, МВР, Пожарна, доброволци от Български Червен кръст, както и комуналните предприятия реагираха на фиктивния сценарий и колко бързо те ще отзоват на такъв тип сигнали и ще спасят бедстващите хора.  На демонстрацията присъстваха кмета на София Йорданка Фандъкова и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

За по-малко от 15 минути службите успяха да прочистят три къщи и да спасят хората, които бедстват в тях.

"Ежедневната ситуация в столицата налага пълна координация между СДВР и Столична община. Свели сме нивото за реакция до най-ниското време, наистина с Красимир Димитров - директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община, работим от дълги години, така че добре познаваме възможностите и на двете структури - и на МВР, и на тази дирекция", каза вътрешния министър Младен Маринов, който благодари сърдечно на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за разбирането и развитието на дирекцията, която може да служи като работещ модел и на други общини. "

Тази структура не е създадена от емпирични изследвания, а е наложена от практиката и облечена нормативно", допълни вътрешният министър.

"Днешното учение ни показа възможностите за реакция в реална критична ситуация. Видяхте как действат екипи от различни институции, някои от тях са частни, като електроснабдяване, водопреносната система, но всичките в дадена ситуация трябва да работят в синхрон. Затова се изисква обща воля, добра работа на ръководителите на структури и оперативност на тези, които работят на терен, и които организират групите", каза още той.

Министър Маринов подчерта, че е изключително важно да се отделят време и сили за обучение, както на децата от най-ранна възраст, така и на населението, защото в кризисна ситуация подготовката и действията на институциите и придобитите знания на хората ще минимализират щетите от дадено бедствие.

"Столичната община е единствената, която изгради собствен полигон за обучения за реакция при различни ситуации - земетресения, наводнения, химически атаки и други проблеми. Днешното обучение на терен, в реална обстановка ни показа нивото на координация между различните служби", заяви Йорданка Фандъкова.

Над 2000 деца от 3 и 4 клас от столичните училища са преминали тази година обучение за реакции в кризисни ситуации. През миналата година са обучени 1800 ученици, съобщи още столичният кмет.