Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди да бъде премахната т.нар. "водна стена" - новооткритият монолит на площад "Гарибалди", който стана повод за шеги в социалните мрежи. Някои оприличиха паметника на надгробен камък, а други - на котешка тоалетна.

Потребителите във "Фейсбук" развихриха въображението си и се появиха най-различни забавни колажи по темата. Според мнозина фонтанът в сегашния си вид може да се оприличи на надгробна плоча, а пешеходците трябва да положат карамфили и свещички в основата му. Други пък смятат, че прилича на котешка тоалетна.

Част от архитектурното творение е реставрираният мемориал, който беше открит преди 6 години от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" в чест на най-голямата учителска стачка, провела се през 2007 г.

Очаква се следващата седмица общинарите да изберат и кои да са новите ограничители на "Графа", след като сегашните се оказаха проблемни. Експерти ще избират между 4 варианта. Решението ще вземе във вторник експертният съвет по устройство на територията, стана ясно на заседанието на архитектурната комисия към СОС в сряда. Предложените варианти от проектантите от А.Д.А. са габърчета, които можело да се сложат на сегашните ограничители, и 3 вида колчета или боларди - от неръждаема стомана и отразители, лят камък и чугун.