За първи път започна раздаването на ваксини на Пфайзер и Модерна на личните лекари. Досега на тях се даваха само от препарата на АстраЗенека.

Опашка се изви пред Столичната РЗИ тази сутрин.

Вижте снимки >>

Снощи личните лекари са информирани чрез имейл, че днес вече могат да отидат на място, за да вземат и от трите вида ваксини. Няма ограничения за количествата, които искат да вземат от АстраЗенека, но от препарата на Модерна и Пфайзер ще получат само по 2 флакона или общо 32 дози, съобщиха от РЗИ.

"Ваксината на Пфайзер съдържа по 6 дози във флакон, а тази на Модерна - по 10", обясни Ирина Гайтаневска от регионалната здравна инспекция.

Оттам очакват следващата седмица семейните лекари отново да получат РНК ваксини.

Снимка: БТА

Медиците коментираха, че РНК ваксините са крайно недостатъчни.

"Повечето от моите пациенти искат РНК ваксина, това са над 200 души", каза личен лекар, чакащ на опашката пред БНР.

Във връзка с информацията, че следващата седмица ще бъдат получени още количества РНК ваксини срещу короновирус, други лекари коментираха:

"Може да има уверения, не знам другата седмица дали ще бъдем на опашката, понеже това е вече за пореден път - редим се, все едно на опашка за банани. На тази опашка чакам от 9.30 часа".

"Няма организация. Добре, че чухме по телевизията за това, иначе нямаше да знаем, че се дават ваксини на джипита."

"За съжалени количествата са малки. Призовавам пациентите, които са записани при нас, да не звънят по телефоните и да не пращат SMS, тъй като трябва организация", коментира и председателят на Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

По думите му въпреки малките количества, хората няма да бъдат връщани и всички ще бъдат записвани. Д-р Миндов обаче уточни, че за него приоритетни са хората със съпътстващи заболявания. Той се обърна към тях с думите, ако все още не са се ваксинирали, да не отлагат това и да се обърнат към личните си лекари.

За първи път *раздават РНК ваксини* на *личните лекари*

Снимка: БТА

Общопрактикуващите лекари във Варна също очакват да получат РНК ваксини. Списъци с желаещите да се имунизират са подадени в Регионалната здравна инспекция. От днес и там трябва да започне ваксинирането на хронично болните и хората над 65 години.

Късно снощи във Варна са пристигнали 195 флакона от ваксината на "Пфайзер" - "Бионтех". Малка част от тях ще бъдат заделени за хора, на които предстои поставянето на втората доза, предаде БНТ.

Останалото количество ще бъде разпределено между личните лекари и имунизационните кабинети във Варна и областта. Ще бъдат заделени дози за реваксиниране.

Директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова, заяви, че не всички лични лекари ще могат да получат ваксини тази седмица. След 12-и април, когато се очакват още флакони от препарата на "Пфайзер",  ще бъдат дадени на останалите общопрактикуващи лекари.

Достатъчно количество ваксини има в РЗИ-Благоевград. Вчера и там са получени 195 флакона на "Пфайзер", 220 на "Астра Зенека" и 50 флакона на "Модерна". Ваксините ще бъдат разпределени по имунизационните кабинети в областта.

"Зелен коридор" има всеки ден в кабинета в РЗИ-Благоевград, а имунизацията е с "Астра Зенека". Директорът д-р Калоян Калоянов обаче каза, че интересът е нисък.

Флаконите на "Модерна" са основно за личните лекари.

В Бургас личните лекари получават РНК ваксини за имунизация на хората от четвъртата фаза. А големите болници, в които има по няколко пункта за имунизация, ще трябва да обособят по един специално за хората от приоритетните групи в четвъртата фаза, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Целта е те да имат достъп до ваксина без предварително записан час в електронната система.

Всички общопрактикуващи лекари на територията на областта разполагат с ваксина AstraZeneca и РНК ваксина за записаните пациенти от тяхната пациентска листа - лица над 65 години с хронични заболявания, съобщават още от РЗИ Бургас.

За всички възрастни хора над 80 годишна възраст (41-ви и под 41-ви набор) са осигурени коридори за ваксиниране с AstraZeneca и РНК ваксина в МБАЛ Карнобат, ДКЦ 1, ДКЦ 2, МДЦ Вива, МЦ 2, МЦ Бургасмед, МЦ-ОМЦ Царево, МЦ Поморие, МЦ Айтос и МЦ Руен в работното време на съответното лечебно заведение. Продължава да функционира "зелен коридор" за желаещите да се имунизират с Astra Zeneca.

Раздаването на РНК ваксини на личните лекари идва след като вчера 62 010 дози от препарата на "Пфайзер/Бионтех" пристигнали днес в България. Това е първата доставка от общо 2,7 милиона дози от РНК ваксината, които страната ни трябва да получи до края на юни. Очакваме допълнително и 500 хиляди дози от препарата на "Модерна", както и векторни ваксини - над 1 милион от "АстраЗенека" и 550 хиляди дози от тази на "Джонсън и Джонсън". През профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов заяви, че от тази пратка на "Пфайзер/Бионтех" ще получат ваксини личните лекари и ваксинационните центрове.