Инициативата "КвАРТал" ще затвори улиците за коли, в културния квартал на София "КвАРТал", за да могат жителите и гостите на столицата да се срещнат на живо, да дискутират и да отдадат чест на темата за Паметта, съобщиха организаторите.

Събитието ще се състои на ул."Сердика" в отсечката между ул."Цар Симеон" и ул."Струма", на 18 май, от 12.00 до 18.00 часа. Програмата ще бъде разгърната не само в затворената отсечка, но и по множеството локации из КвАРТал-а, така че всеки един ще може от улицата да се спусне по малките пространства и да усети неговия дух и истинска памет.

"КвАРТал" се простира на територията на Стара София и е едно от малкото места в града съхранило паметта на различните епохи и култури. Районът е популярен с Триъгълната кула на Сердика, Централната минерална баня, виенската архитектура на сградите си, както и с първия надпис на иврит в Европа.

Инициативата "КвАРТал" има за цел да създаде платформа за обмен и комуникация между съществуващи артистични пространства в района между бул. "Дондуков", бул."Мария Луиза", бул."Сливница" и бул."Васил Левски" и по този начин да обособи тази територия като културен квартал в София, по пример на редица европейски градове като Краков, Прага, Будапеща, Рим и други.

Освен платформата, една от целите на проекта е да помогне за съхраняването на автентичния вид на тази част от столицата, обособяването на повече пешеходни зони и зелени пространства в района.

Събитието се организира в партньорство с район "Оборище".