Цялото ръководството на диспансера за бъбречно-трансплантирани пациенти в "Александровска болница" е подало колективна оставка заради превръщането му в COVID отделение, предава Bulgaria ON AIR.


Преди дни здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед за реорганизация на всички държавни болници, за да се осигури прием на пациенти с коронавирус. Така единственият в страната диспансер за наблюдение на пациенти, претърпели бъбречна трансплантация, се трансформира в COVID отделение.

В диспансера се наблюдават над 600 души от цялата страна. Една от пациентките - Христина Колева, сподели, че посетила болницата, за да разбере къде ще е редовният ѝ преглед, който предстои след броени дни.

Отговор не получила, но се натъкнала на изненадваща гледка. Христина вижда как служители слагат медицинските досиета на всички пациенти в чували и ги местят, но не се знае къде.

"За мен е още по-жестоко и още по-грозно, защото виждам нарушенията", заяви Христина, която по професия е адвокат по медицинско право.

Друга потърпевша е Кети Виденлиева, която е медицинска сестра и майка на три деца. Един от синовете ѝ се ражда с бъбречна недостатъчност. След години се налага трансплантация. Тя е звъняла в клиниката, за да провери какво ще се случи с контролния преглед на сина ѝ.

"Казват ми: "Клиника по трансплантации няма и ние не можем да ви кажем какво да правите. Няма друга болница. Това е единственото отделение, в което правят прегледи и дават протоколите за скъпоструващите лекарства", споделя Виденлиева.