Комплексът по изгаряния и пластична хирургия към УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", който е единствения по рода си в България, е изцяло обновена.

Снимка: БТА

"Тази сграда, в която се намираме в момента, е построена преди 43 години. Оттогава досега не са инвестирани средства за възстановяване и реконструкция, а тази клиника е стратегически обект за националната сигурност. Затова миналата година Министерският съвет предостави на "Пирогов" ресурс от близо 4, 4 млн. лв. за закупуване на медицинска апаратура и оборудване за клиниката", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на откриването обновения комплекс.

Снимка: БТА

Ремонтните дейности и новозакупената апаратура са извършени със средствата, отпуснати от правителството, и по програма "Джесика" под формата на кредит в размер на 6 млн. лв.  Като резултат от съвместните усилия Комплексът по изгаряния и пластична хирургия вече е оборудван с най-съвременната апаратура и техника. Въведени са мерки за енергийна ефективност, изградени са пожароизвестителна система, система за контрол на достъп, повиквателна сестринска система и др. Ремонтирани и преоборудвани са и 4 операционни зали и 10 реанимационни бокса.

Снимка: БТА

Сградата беше осветена от патриарх Неофит.

"Новоизграденият комплекс ще доведе до повишаване качеството на лечение на българските граждани и до по-добри условия на труд. Условията на работа, които структурата вече предлага, със сигурност ще имат положителен ефект и върху мотивацията на медицинските екипи. Всичко това ми дава увереност, че клиниката ще се справи успешно и в най-тежките ситуации", каза още Ананиев.

Предстои ремонт и на спешното отделение в болницата, стана ясно от думите на здравния министър.

Снимка: БТА

На журналистически въпрос относно преместването на метадоновата програма Кирил Ананиев заяви, че това, което е обещал - до края на годината метадоновата програма да бъде преместена от двора на Окръжна болница - ще бъде изпълнено.

"Правителството ще гласува 4 млн. лв., с които ще подготвим сграда, която ще отговаря на всички изисквания и ще бъде специално пригодена за метадоновата програма", посочи още министър Ананиев.

Снимка: БТА