В навечерието на 24 май правителството развърза бюджетната кесия и отпусна близо 30 млн. за просветни институции

На днешното си заседание Министерски съвет прие проект за постановление за отпускане на 2 млн. лева за ремонт на покрива на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

"Знаете, падат камъни, парчета. Сградата не е ремонтирана сигурно откакто е построена. Затова отпускаме на Министерството на културата 2 млн. лв. Идва 24 май, така че да действат", заяви премиерът Бойко Борисов.

Миналата година кабинетът също отпусна 500 хиляди за неотложен ремонт след инцидент, при който падна перваз от покрива на сградата. Тогава като по чудо нямаше пострадали. Година преди това обаче част от стъкления покрив се срути върху посетител в читалнята под тежестта на падналия сняг.

През годините имаше и други инциденти, а проливните дъждове често наводняваха архива. 

Библиотеката функционира от 1953 г. и през всички тези десетилетия основен ремонт не е правен - нито на инсталациите, нито на сградата в цялост.

Снимка: Bulphoto

Сега ремонтът на покрива на библиотеката предвижда подмяна на 28 елемента от отлепилата се миналата година каменна пластика. Елементите тежат по над 300 кг всеки. Освен керемиди, ще се подмени и плоскостите от прозрачния покрив. Тъй като библиотеката е със стратегическо местоположение в центъра на София, често покривът се ползва от снайперисти.  Затова планът предвижда и изграждането на специална площадка за тях.

Пари и за УНСС

Кабинетът отпусна и допълнителен трансфер от 7.5 млн. лева за новия учебен корпус на УНСС. Миналата седмица бяхме в университета и изговорихме всичко, което можеше да се изговори, съобщи още Борисов.

До отпускането на средствата се стигна след срещата на премиера Борисов с ръководството на университета по повод отворено писмо на УНСС, в което се посочваше, че сметките на висшето училище могат да бъдат запорирани заради неразплатени суми с фирмата-изпълнител на проекта.

Другата седмица Министерството на образованието и науката ще подготви проекторешение, с което да се дадат и 20 милиона лева за училищни автобуси, съобщи още министър-председателят.

С решение на правителството България ще кандидатства за седалище на Европейски орган по труда, днес обявяваме нашата кандидатура официално, каза премиерът.