По план е предвидено през август месец да бъде въведен в експлоатация първият участък от третия лъч на метрото, който е 8 км с 8 станции от бул. "Владимир Вазов" до Красно село през центъра на София. Това обяви Стоян Братоев в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ .

"Строителните работи по третия лъч на метрото са приключили, както и монтажът на оборудването. Изпитанията са направени и всичко е готово. Има дребни работи, свързани с обучение на персонала, които трябва да се свършат, както и технически въпроси. Предвидено е през август месец да бъде въведен в експлоатация първият участък", заяви инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.

Нашата цел е първо практичността - метрото трябва да си върши работата, но то трябва да бъде и приятно за хората, допълни той.

"Стараем се всеки следващ участък да бъде по-добър. Имаме изключително добри проектанти, архитекти и строители", заяви Братоев.

По проект третият лъч е трябвало да приключи месец май, това е един от най-сложните за изпълнение. Третият лъч ще бъде пускан на етапи. Първият - през август, след това в края на годината смятат, че ще бъде готов участъкът от "Красно село" до "Овча купел". За двата етапа се предвиждат 90 000 пътници, а за цялата трета линия ще има над 200 000 пътници дневно.

За 15 години направихме 42 км метро, за последните 10 години са 34 км. Това стана благодарение на финансирането, каза инж. Стоян Братоев. 

В момента метрото се движи по редовния си зимен график до полунощ, отпаднаха ограниченията от извънредното положение.