До понеделник училищата в София остават затворени, като причината е заболеваемостта от вирус тип В, на територията на общината. Това съобщи днес пред общинските съветници на заседание на Столичния общински съвет /СОС/ кметът на София Йорданка Фандъкова, във връзка с предприетите мерки за овладяване на разпространението на COVID-19.

Столичният кмет каза, че директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев ежедневно я информира за заболеваемостта и своевременно ще даде информация за училищата от 16 март.

Всички културни и спортни масови прояви на Столичната община са отменени, каза кметът и допълни, че подготвя предложение за финансова подкрепа на общинските театри, така че да могат да изплащат заплатите си.

В София са валидни препоръките на националния оперативен щаб за културните мероприятия - театри, кина, концерти - да се провеждат пред публика до 250 души, местата да са през място и след всяка прожекция/постановка залата да се дезинфекцира.

Фандъкова съобщи, че от софийския оперативен щаб е поискала от търговските обекти, банки и други институции, които работят с клиенти да извършват дезинфекция по четири пъти на ден.

Кметът е изпратила заповед с указания за действие до общинските търговски дружества, чиято дейност е свързана с работа с граждани и събиране на хора. В административните сгради на общината също са предприети допълнителни мерки за дезинфекция, като указания са дадени и на районните администрации.

Кметът Фандъкова призова за ограничаване на контакти на места с голямо струпване на хора, засилена лична хигиена и при вирусни симптоми - позвъняване на личния лекар. Особено важно е да се спазват инструкциите за домашна карантина.

По думите на кмета мерките, които въвежда Столичната община са свързани с някои ограничения, но тяхната цел е да се запазят здравето и живота на гражданите.

Кметът подчерта, че е важно да се слушат експертите и хората да се съобразяват с тяхното мнение. Кметът каза, че Столичната община следи и опита на другите страни. Това е начинът да не се допуска създаването на паника, разпространението на неверни слухове и да се запазим едно нормално функциониране на града ни, приемайки временните ограничения.