Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на парка "Въртопо" в район "Младост". Първият етап от създаването на новия парк е вече в края си - най-късно до края на септември трябва да бъде напълно завършено, а към средата на септември се очаква всички съоръжения да са готови. Общо за проекта са отпуснати около 600 000 лв., като първият етап е около пет дка, а целият парк ще е осем декара.

Фандъкова посочи, че новият парк ще обслужва както части от район "Младост", така също "Мусагеница" и всички прилежащи райони. Този терен е много тежък, на практика се наложи да правим парково пространство във вертикална среда, затова и проектантите обмисляха различни варианти за достъпността и съоръженията, така че да са достатъчно удобно разположени за детска игра, отбеляза кметът. Тя посочи, че основната група, за която е предвиден паркът са децата - ще има площадки за най-малките - бебетата до 3 г., както и такава за по-големи деца, а също и леки фитнес съоръжения, които да се ползват основно от тийнейджърите, но и от по-малките деца, а и от възрастните.

Към момента изпълнението на първия етап от парка върви по график, посочи кметът. Предвидено е видеонаблюдение. В района на главния вход се изгражда асансьор, който да позволи в парка да влизат майки с колички, възрастни хора и хора с увреждания. Асансьорът е необходим заради сериозната денивелация на терена, поясни кметът Фандъкова.

Откъм моста в района на "Мусагеница" ще се направи алея, която да е подходяща за достъп на майки с колички и за хора с увреждания. Останалите подходи са със стълбища, защото няма достатъчно място да се направят добри рампи. За сега се работи по два от подходите към парка.

По думите на кмета има трудности заради проблеми с многото частни терени в района. За да започне работа по третия подход - откъм "Мусагеница", все още се изчаква да приключат процедурите по придобиване на един частен терен. Освен това има сериозни планове и за разширяването на парк, но за него са необходими отново процедури по отчуждаване, каза още Йорданка Фандъкова.

Нека не превръщаме това хубаво място в сметище, призова кметът Фандъкова живеещите в района.