ГДБОП разби три високотехнологични наркооранжерии в София в района на кв. "Враждебна". Специализираната полицейска операция е проведена на 18 май. Действията са осъществени от служители на ГДБОП и криминалисти на СДВР, под наблюдението на Софийска градска прокуратура.

В хода на акцията, в бивша индустриална постройка в местност Нова махала в столичния кв. "Враждебна", разследващите установили три високотехнологични оранжерии за култивиране на канабис. В една от тях са задържани и петима столичани - на възраст 46, 65, 42, 41 и 40 години, всички те с криминални регистрации, а 65 и 40-годишният - осъждани.

При извършеното претърсване от помещенията са иззети 600 растения канабис, достигнали различна височина и 18 кг суха тревиста маса - съцветия, които при тестване с полеви тест, реагирали с характерното за канабис оцветяване.

Иззето е високотехнологично оборудване, включително и електрическа машина, чрез която съцветията на растенията се отделят по механичен път от останалата листна маса.

Извършени са претърсвания в жилищата на задържаните мъже, откъдето са иззети 4 големи полиетиленови плика с около 200 г сух канабис, 4 буркана, съдържащи над 50 г от същата дрога, други 50 г канабис, три различни по големина полиетиленови плика, съдържащи около 15 г бяло прахообразно вещество, което при тестване е реагирало с характерното за кокаин оцветяване, 2 пистолета - ТТ без боеприпаси и газов пистолет, множество сгъвки и кутии от цигари, съдържащи малки количества суха тревиста маса.

На петимата задържани е повдигнато обвинение и са задържани до 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство.