През ноември филиалът на Столичния куклен театър ще отвори врати след основен ремонт, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията заедно със зам.-кмета Тодор Чобанов и директора на театъра Иван Райков, съобщава БТА.

Театърът ще заработи през ноември с репетиции на новото коледно представление "Най-хубавият подарък", чиято премиера е планирана за 14 декември. Традиционните постановки от програмата на театъра ще могат да се гледат всяка събота и неделя от 5 ноември, обяви Райков.

На финала сме на цялостната реконструкция на салона на Столичния куклен театър, каза кметът Фандъкова. Близо 500 хил.лв. е стойността на ремонта на цялата сграда. Ще бъдат обновени салонът и сцената, както и всички помещения, свързани с артистите. За догодина е предвиден ремонт на театралните ателиета, които се намират в близост. Залата за представления ще бъде със 130 места, тоест ще приема по-малко посетители, но такива са изискванията за отстояние между столовете с оглед наредбите за сигурност и противопожарна безопасност, обясни кметът.

Театърът ползва сградата от 1959 г. и досега цялостна реконструкция не е правена, а само частични и аварийни ремонти, каза Райков. По думите на кмета Фандъкова от десетилетия не са били правени ремонти и на останалите общински театри и културни домове в София.

През лятото на следващата година се очаква да започне цялостен ремонт на театър София. Сградата никога не е ремонтирана цялостно и е много амортизирана, каза зам.-кметът Чобанов. Това е една от най-големите и натоварени общински зали за театър с капацитет над 400 места. Чобанов каза, че са положени големи усилия проектът за реконструкция да се доближи до световните стандарти - многофункционални пространства, с пълна автоматизация и изцяло нови системи на сценично оборудване.

Предстои ремонт и на културните домове "Средец" и "Надежда", както вече са общинските културни центрове "Искър" и "Красно село". Залата в "Средец" е с огромен потенциал и след преустройството й ще бъде превърната в модерна, многофункционална зала с 400 места.