50 млн. лева от бюджета за тази година са заложени към ремонтите в различните квартали. 10 са ключовите обекти, които са заложени в проекта, подкрепен от Европейската инвестиционна банка и от Столичния общински съвет. Това обяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Основна цел е довършване и изграждане на етапи от третия градски ринг, което е важно за облекчаване на трафика. Това са булевардите "Тодор Каблешков", "Филип Кутев" и в същото време връзките със Северната скоростна тангента", обясни тя.

"Много важно беше да направим добър анализ на 2020-а. Тя беше трудна, налагаше се да правим актуализации, но успяхме да постигнем основната цел - да запазим финансовата стабилност на града, каза още Фандъкова. - В този бюджет се включват голяма част държавно делегирани дейности. Тази година предстои увеличение поредното на учителските заплати, на средствата за социалните работници и за системата на здравеопазването. Така че от този впечатляващ милиард и 880 милиона лева около 1,380 млрд. лева са държавно делегирани дейности. Капиталовата програма около 500 млн. лева се състои от близо 300 млн. защитени европейски средства за основни обекти и проекти на града."

"Един от най-важните и ключови е цялостната реконструкция на трамвайната линия на трамвай номер 5 по бул. "Цар Борис III", която започваме през месец март. Вече има сключен договор с изпълнителя, прави се организация на движението, обясни Фандъкова. - Смятам, че бюджетът е на София е "реалистичен и напрегнат", стратегически цели и стратегически проекти отличават бюджета. Три са основните цели, които съм заложила и в моята програма, която беше подкрепена от гражданите. Първата цел са стратегическите и инфраструктурни проекти и работата в кварталите. Около 140 млн. лева са заложени за тези цели."

Фандъкова добави още, че вече са описани щетите в трите района, които пострадаха при наводненията.

"Районните кметове на трите района, които пострадаха при наводненията, минаха по къщите в засегнатите райони. Описани са щетите. Хората, които искат, имат възможност да кандидатстват за еднократна помощ. От първите часове екипите на районните кметове, те лично, моята дирекция за аварийна помощ и пожарната бяхме на място и заради превенцията, дигите и действията ни не се стигна до приливна вълна", заяви Фандъкова.