Проблемите с детските градини нажежиха политическите страсти в Столичния общински съвет. Съветниците от БСП и "Демократична България" поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. От ГЕРБ излязоха в защита на градоначалника, посочвайки, че се очаква да започне строителството на още 25 нови сгради, от тях 19 - за детски градини, и шест - за ясли. И докато валяха партийни декларации в СОС Фандъкова показа на място как се бави строежа на детска градина в кв. "Лозенец".

Как се бави строежа на детска градина

И докато в СОС валяха декларации кметът на София Йорданка Фандъкова посети детска градина, която се изгражда в кв. "Лозенец".

"Дойдохме не за първи път на внезапна проверка и виждаме, че има един работник, няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация. Това е детска градина в един гъсто населен район, в който има много млади семейства", посочи Фандъкова, цитирана от БНТ.

Фандъкова уточни, че това е детска градина, която е трябвало да бъде завършена септември 2020 г. Ще приеме деца през септември 2021 г., съобщи тя.

Всички средства са осигурени, но детската градина не е готова, акцентира Фандъкова.

Тя потвърди, че са водени многократно разговори с районния кмет и призова той да даде яснота защо изграждането на сградата за бави.

Йорданка Фандъкова коментира, че въпросът с недостига на места в столичните детски градини и ясли може да бъде решен само със строителство и отваряне на нови места. Тя отново призна, че строителството на някои детски градини се бави чувствително.

Фандъкова потвърди, че ѝ предстои среща с представители от Асоциацията на предприемачите. "Целта е да ги насърчим да могат да строят детски градини на партерни и първи етажи", уточни тя.

"Има вече интерес от инвеститори", призна тя. "Но най-важно е да се строи и да се работи в срок", уверена е тя.

Фандъкова припомни, че тази година общината е ангажирана с построяването на 16 нови детски градини, една от които е и посетената днес.

Вчера съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова заради проблемите с приема в детските градини и недостига на места.

"Това е моят отговор - да дойдат тук, да видят как управлява "Демократична България", защото тук управлява "Демократична България". Те искат да управляват или не могат или не искат да работят. Постигат се резултатите наистина с работа и затова ви поканих да видите на място как се работи", каза Фандъкова и подчерта, че за да се реши този проблем, трябва да се работи непрекъснато и всеки да носи своята отговорност.

"Представяте ли си, ако не беше осигурено финансирането, ако те трябваше да осигуряват и финансирането. Не казвам, че го забавят нарочно, защото никой няма интерес да го направи. Казвам, че това е капацитетът", допълни кметът.

"Моята отговорност я нося всеки ден, защото всички родители ми пишат на мен. Мен ме боли за всяко едно семейство, чието дете не може да отиде на детска градина, защото съм майка и баба и разбирам какво означава това за семейството. Всички трябва да работим, за да ускоряваме и увеличаваме местата", каза още Фандъкова.

 

Междувременно общинските съветници от БСП и "Демократична България" излязоха с декларации днес с искане да поеме отговорност и подаде оставка проблемите с приема в детските градини и недостига на места.

БСП за "провала с детските градини"

Кметът на София Йорданка Фандъкова да поеме вината "за провала с детските градини", посочи лидерът на БСП - София, Калоян Паргов в изказване от името на групата общински съветници по време на заседанието на Столичния общински съвет, цитиран от пресцентъра на групата. Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата, струваща стотици хиляди левове на софиянци, даде дефект още при първото й използване, заявява Паргов.

Стигна се до отлагане на класирането и повторното й отваряне. Това пък, от своя страна, не е регламентирано в нито един нормативен акт и съответно е незаконосъобразно действие, което може да има правни последици.

По думите на Паргов, когато са излезли резултатите от първото класиране, е станало ясно, че 10 252 деца не са намерили място в столичните общински ясла или детска градина. С 2341 повече от миналата година. Това, според Паргов, е доста тревожна тенденция, което показва, че освен хроничното несправяне с недостига на места, има и задълбочаване на проблема, което се превръща в криза и вече е на границата на политическа такава.

По думите му, комбинацията от тези два факта показва недвусмислено, че е налице "пълен провал в политиката на Столичната община в тази изключително важна сфера - отглеждането и възпитанието на децата в предучилищна възраст".

От групата на БСП в СОС питат кмета Фандъкова дали лично ще поеме вината за този провал и ще подадете оставка, така както е постъпила през 2008 г. при фалстарта на първото онлайн записване за детски градини.

Според Паргов това е единственият достоен начин да се понесе отговорността за липсата на равен достъп до предучилищно образование на децата на родителите, които са данъкоплатци в столицата.

ДБ: 12 г. мандат, а проблемите остават нерешени

Общинските съветници от "Демократична България" поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради нерешения с години проблем с детските градини в столицата. Това се посочва в декларация на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет /СОС/, представена на сесията на съвета днес.

И тази година приемът на деца беше белязан от редица проблеми. Първо се наложи електронната система да бъде отваряна повторно след изтичането на всички нормативни срокове, защото се оказа, че ключова отметка е поставена на недостъпно място. Така над 4000 родители не са могли да си попълнят пълноценно заявленията. След първо класиране около 10 000 деца останаха без места в детските градини, се заявява в декларацията.

"За голямо съжаление, за пореден път се налага да говорим за един дългогодишен проблем, за който Столичната община очевидно няма решение", се казва в декларацията на съветниците. Те припомнят, че през 2008 г. Фандъкова, като зам.-кмет по образованието, е подала веднъж оставка поради проблемите с детските градини. А през 2009 г. тогавашният кмет на София Бойко Борисов е обещал решение на проблема до две години.

"По време на вече третия си мандат и 12 години по-късно кметът на Столичната община все още не може да реши този казус. Напротив, освен некласираните хиляди деца, като бонус в конкретния случай станахме свидетели и на грешки в чисто новата електронна система, платена от данъците на столичани", казват съветниците.

ГЕРБ излезе в защита на Фандъкова и изнесе данни за строеж на 25 нови сгради

Очакваме да започне строителството на още 25 нови сгради, от тях 19 - за детски градини, и шест - за ясли. След направената законодателна промяна, по искане на кмета на София, става възможно разкриването на детски градини в партерни етажи на жилищни и бизнессгради и Столичната община, в разговори с бизнеса, ще търси възможност за осигуряване на допълнителни места. Това се посочва в декларация на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет, представена на сесията на съвета днес.

Ние, общинските съветници от ГЕРБ-СДС, кметът на София и екипът й, си даваме сметка колко е важна подкрепата при отглеждането на децата. Детската градина е важна не само за развитието на детето, но и дава възможности за развитие и растеж и на родителите. Особено на жените, които имат желанието да се развиват професионално и които често поемат по-голямата част от грижата за децата, семейството и дома. Даваме си сметка и че по този начин много по-трудно могат да постигнат баланс между кариерата и семейството, в сравнение с партньорите си, се посочва в декларацията.

Даваме си и сметка, че всичко, което направихме, е недостатъчно. Над 120 нови сгради за 10 години, паралелно с тях ремонтирахме и обновихме съществуващите, нереновирани повече от 30 години и опасни азбестови такива, е малко. Натискът на ежедневието върху софиянци се увеличава и всички тук сме длъжници. Нито за момент кметът на София и ние не сме отстъпили от ангажимента си да увеличаваме подсигуряването на места за всички деца в детските градини. И никой от нас не е спокоен, че дете от "Стрелбище" ходи на детска градина в Илиянци. И големият въпрос тук е никой да не бъде спокоен, отбелязват от ГЕРБ-СДС.

Със Закона за предучилищно и училищното образование въведохме в образователна степен поетапно 5- и 4-годишните, като тенденцията е и 3-годишните - и така да достигнем европейски образователни стандарти. Дотогава правителството "Борисов 3" осигури ежемесечни ваучери за подкрепа на семействата, чийто деца не са приети. С държавно финансиране към настоящата година изграждаме 45 нови сгради. Към момента се изграждат 16 детски заведени.

До септември се предвижда да бъдат готови четири нови детски градини в районите "Изгрев", "Подуяне", "Овча купел" и "Лозенец". До края на годината ще бъдат готови още четири сгради на детски градини, които са в районите "Люлин", "Студентски", "Триадица" и "Кремиковци", и три преустройства на съществуващи сгради за разкриване на нови групи, съответно в "Илинден", "Връбница" и "Триадица". Със строителството на тези сгради до края на годината ще бъдат разкрити 41 нови групи, се посочва в декларацията.

Информационната система за обслужване на детските заведения, подготвителните групи и първи клас в училищата гарантира прозрачност при класирането, слага край на нередностите при приема, които бяха възможни преди години, спестява време, усилия и пари на родителите. Тази система е стъпка в посока дигитализиране на процесите в общината и предлагане на качествени електронни услуги. Да, когато се променя една електронна услуга или когато се предлага нова, трябва да се вземат предвид няколко задължителни елемента - сигурност на системата и данните в нея, адекватен потребителски интерфейс и дизайн, различните нива на дигитални умения на потребителите, посочват от ГЕРБ-СДС.