Премахването на водната стена от площад "Гарибалди" няма да бъде за сметка на общинския бюджет, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от "Фокус".

"Заявих още преди няколко дни, че съм възложила да бъде премахната т.нар. водна стена. Това е процедура, трябва да се подготви, затова е сложена и оградата. Но тя ще бъде премахната, като няма да бъде за сметка на общинския бюджет. Чух, че самата стена струва около 25 000 лв., премахването не вярвам да е скъпо, но така или иначе тези пари няма да бъдат от бюджета на Общината", обясни кметът.

Фандъкова каза още, че имало искане от възложителя в лицето на зам.-кмета за съгласуване за промяна в цвета, но такова съгласуване не е дадено. "Така че промяната от бял на черен камък не е разрешена от Общината", подчерта кметът.

Тя коментира и темата за проекта "Златен век", като посочи, че позиция ѝ остава такава, каквато е и на главния архитект.

"Това, което като община е трябвало да направим, сме го направили по отношение на проекта "Златен век". Моята позиция от самото начало е, че толкова висока сграда нямаше място там, точно затова възложих на главния архитект да не удължава строителното разрешително", поясни Фандъкова. На въпрос как си обяснява разминаването между главния архитект и ДНСК кметът отговри, че то ще се обясни от проверките, които в момента вървят. 

Фандъкова присъства на старта на инициативата за очни прегледи на деца - "Усмихнати очи", която се провежда от Столична община, УМБАЛ "Александровска" и Организацията на евреите в България "Шалом".