Към момента не се налага затваряне на детските градини. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Мерките ще се оценяват спрямо ситуацията с броя на заразените. Днес новорегистрираните положителни случаи с COVID-19 в София са 1 085.

"Най-важното остава спазването на мерките. Никоя система не може да издържи, ако хората си останат у дома", отчете Фандъкова и изрази надежда всички граждани да се включат активно в спазването на мерките.

"Виждате, че мерките се налагат заради увеличаване броя на заразените, които днес в София пак са много. С трима повече са пациентите, настанени на интензивно лечение. Това ни тревожи. Надявам се всички граждани да се включат активно в спазването на мерките", призова Фандъкова.

Тя потвърди, че гимназистите преминават към дистанционно обучение за две седмици, както гласи заповедта на здравния министър от късно снощи. Мярката влиза в сила от утре - 29 октомври.

Според кмета на столицата не се налагат допълнителни мерки, извън разписаните от проф. Костадин Ангелов.

"Преминаването към дистанционно обучение трябва да се случи внимателно. В детските градини това е изключително неудобство за родителите, но ще реагираме спрямо ситуацията", отбеляза Фандъкова.

В трите многопрофилни градски болници леглата за пациенти с COVID-19 са запълнени. Във Втора градска болница е открито допълнително отделение за прием на заразени с коронавирус, обобщи градоначалникът.

От вчера екипи на дирекцията за аварийна помощ и превенция на Столична община се включиха в контрола на задължителното носене на предпазни маски на най-натоварените метростанции в час-пик. По искане на кмета, Столичната дирекция на вътрешните работи засилва и полицейското присъствие на местата с по-голямо струпване на граждани и за съдействие на екипите на Центъра за градска мобилност за контрол в градския транспорт.

Увеличени са екипите на ЦГМ и Общинска полиция за извършване на съвместни проверки в градския транспорт. Продължават и проверките на търговски обекти и пазари от служители на Столичния инспекторат и Столична община.