София се утвърди като дигитална столица на новите пазари, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на Webit.Festival в НДК. По думите й този фестивал се е утвърдил като събитието, което събира в българската столица изследователи, предприемачи, инвеститори и много компании в дигиталния сектор от цял свят.

"София е успешен град и никога не съм била по-уверена в това, защото съм на тази сцена и виждам енергията, волята и мотивацията да бъдете най-добрите и да направите най-доброто", заяви Йорданка Фандъкова. Според нея София е показала, че е дом на една активна световна общност, чийто идеи и енергия движат целия свят напред.

Кметът на София отбеляза, че за развитието на иновациите, общината се е фокусирала върху три важни задачи. Това са силната икономика, подобряването на инфраструктурата и най-важната е да се развият уменията за новата дигитална дигитална реалност.

Фандъкова вярва, че днес София е по-конкурентна в привличане на чуждестранни инвестиции. Голяма част от тях са насочени към високотехнологични производства и дейности с висока добавена стойност, посочи Фандъкова.