Системата на образованието е една от малкото системи в България, за която постигнахме консенсус и той се изразява в това, че образованието трябва да е водещ и стратегически приоритет на национално ниво. Затова в последните години се постигна този заслужен скок в заплащането на учителите; само преди десет години началната заплата за учител в София беше 450 лева, а днес е 920 лева. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на Десетата национална отчетно-изборна конференция на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

Тя информира, че преди десет години средната брутна работна заплата за учителите в детските градини в София е била 680 лева, а днес е 1320 лева. В училищата в столицата преди десет години заплатата на учителите беше 700 лева, а сега е 1340 лева, каза Фандъкова.

По думите й инвестициите, които се правят през последните години в образованието в София, са мащабни и видими. През тази година имаме рекорден бюджет за инвестиции в образованието в Столичната община, като до този момент те са за над 75 милиона лева, съобщи столичният кмет.

Йорданка Фандъкова каза, че на заседание на Столичния общински съвет ще бъде поискано от държавата да бъде предоставен терен в района на "Манастирски ливади - Запад", на който да се построи училище и детска градина. Това е един от пренаселените райони на столицата, уточни кметът на София.

Учителската професия е много трудна, но е и много приятна, защото когато един учител е мотивиран и подготвен, той е лидерът в своята класна стая, коментира Йорданка Фандъкова.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза на форума, че без образование няма нищо - няма икономика, здравеопазване, социална политика и култура, няма дори и политика. Живеем във времена, в които нездравото българско семейство прехвърля всичко на училището, заяви Манолов. Той каза, че децата трябва да са щастливи, но иска да са щастливи и учителите.