Кметът на София Йорданка Фандъкова не е позволявала организиране на "Луковмарш". Това посочи Фандъкова пред журналисти по време на заседанието на Столичния общински съвет /СОС/.

За втора поредна година съм издала заповед за забрана на шествието "Луковмарш", заяви кметът Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на заседанието на Столичния общински съвет /СОС/.

Не бих искала да влизам в пропагандата на Калоян Паргов и групата на БСП, защото по тази тема много ясно и категорично съм заявила своята позиция за втора година със издадената заповед за непровеждане на подобно мероприятие, отбеляза Фандъкова.

Това, което е съгласувано за поредна година е поднасянето на цветя на паметната плоча, каза още Фандъкова и допълни, че не е съгласувала шествие. Тя отбеляза, че документът подлежи на съдебен контрол и се обжалва от организаторите. Надявам се и разчитам на организаторите, да спазят тези изисквания, както и на органите на реда, посочи тя.

По-рано, по време на заседанието на СОС, общинските съветници от БСП настояха кметът на София Йорданка Фандъкова ясно да заяви позицията си по темата "Луковмарш" и да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване на този "парад на омразата". Те поискаха и СОС да се противопостави категорично на провеждането на Луковмарш, като приеме декларация, в която да осъди всички профашистки и националистки прояви на територията на София.