Столичната община е готова да отвори детските градини и ясли на 14 декември. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери строителните дейности по разширяване на детска градина "Слънчо" във Владая, където за първи път ще има и яслена група.

"Личното ми мнение е, че детските градини е добре да работят при спазване на всички мерки, при спазване възможността на родителите, които не желаят да изпратят децата си. Ще изчакаме решението на правителството", каза още Фандъкова.

Вчера премиерът Борисов също заяви, че на 14-и, ако цифрите са такива, ще отворят детските градини и яслите, за да може родителите да отидат на работа.

Фандъкова посочи като факт, че има плавен спад, но все още броят на хоспитализираните и на тези на интензивно лечение в София се задържа на високо ниво. "София остава в червената зона", коментира тя.

В понеделник са проверени 14 магазина на големи търговски обекти и са съставени 5 акта за нарушения. Столичният кмет предупреди, че проверките ще продължат.

В момента в София се строят 14 детски градини. До края на годината ще стартира изграждането на още една във кв. "Възраждане". Една от тях е новата сграда във "Владая" за 3 групи, като за първи път ще има и яслена. Районите "Витоша" и "Красна село" пък са с най-голям недостиг на места в забавачките.

Фандъкова напомни, че се строи нова сграда в "Павлово" и предстои да започне още една нова сграда. Строи се и нова сграда на училището в "Бояна".

"За 2021 г. залагаме 70 млн. лв. за строителство на детски градини. Това е възможно, благодарение и на финансовата подкрепа на правителството", каза още Фандъкова.