Днес, на 4 януари, се навършват 142 години от освобождението на София. Тогава войските, водени от генерал Гурко, с руски, фински, полски, сръбски, румънски, черногорски, молдовски и украински войни, влизат в София. Благодарственият молебен за Освобождението на София е отслужен в катедралния храм "Свети Крал" - днешната църква "Света Неделя".

"Да помним и смелите действия на италианския консул Виторио Позитано и вицеконсулите на Франция и Австро-Унгария Леандър Леге и Йозеф Валдхард, които предотвратяват опожаряването на София, като отказват да напуснат града. Решението на турското командване при отстъплението им е София да бъде запалена, а складовете с боеприпаси - взривени", написа в официалния си профил във Фейсбук кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя присъстваше на благодарствения молебен.

Година след Освобождението, по предложение на жители на София, е решено 4 януари по нов стил да се отбелязва тържествено. Този ден по стар стил тогава е 23 декември, навечерието на Бъдни вечер."

С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен молебен и литийно шествие беше отбелязана годишнината от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града от турско робство.

София е освободена преди 142 години без насилия, без пожари, както се е планирало, без избиване на населението. Тук бързата реакция на руските войски, които проникват светкавично в града и съпротивата на западните консули, които са отказали да го напуснат, както и волята на жителите на града, водят до неговото освобождение през 1878г.

Благодарственият молебен е бил в храм "Света Неделя", където се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. На тях е присъствал лично генерал Гурко.

Литийното шествие тръгна от митрополитската катедрала в 10,30 ч., а участниците в него поднесоха цветя пред паметниците на генерал Йосиф Гурко и цар Освободител.

Програмата включва и поднасянето на венец пред Паметника на българския опълченец на столичната улица "Раковски", където се състоя официалната програма.