Кметът на София Йорданка Фандъкова очаква от районните кметове да посочат терени за изграждане на нови детски градини. Който е готов с терен срещу обезщетение, може да получи финансиране, за да се ускори строителството, предава БНР.

Правителството отпусна вчера 15 милиона лева за изграждане на детски градини. В бюджета на общината са заложени 30 милиона лева.

Кметът Фандъкова очаква и ново финансиране от страна на държавата.

"Районните кметове трябва да видят всички възможности, а когато става дума за финансиране, пари ще намерим. Ако трябва, няма да направим един участък от улицата, а ще построим детска градина, защото за семействата, за хората в София, най-важното за всеки един от нас е детето му да бъде обгрижено, за да може той да ходи на работа и да си изкарва хляба", каза тя.

Предложение за изграждане на нова детска градина има от кмета на район "Витоша" Теодор Петков.

"В процес на избор на изпълнител ще влезем най-скоро. Ако сме по-бързи от другите, ще има финансиране и за нас. Първото нещо, за което ще кандидатстваме, е нова сграда на детската градина в кв. "Павлово", на един от филиалите на 116-а на бул. "Александър Пушкин". Другото е разширението на Боянското училище, за което също ще се борим, ако има възможност, да получим финансиране", каза Теодор Петков.