Стена на благодарността - десетки писма и картички с думи на признателност посрещат лекарите и медицинските сестри на входа на COVID-отделение в столичната болница "Софиямед". Емоционалните послания дават сили на героите в бяло в началото на поредната дълга смяна. А на пациентите дават надежда.

Изписани на ръка, благодарствени картички са залепени върху стъклената стена на COVID отделението. Тази своебразна стена на благодарността е сформирана от последните дни на декември и първите на 2021 година.

Едно от посланията изразява благодарността на две деца за това, че лекарите са спасили техния баща, друго - разкрива историята на семейство, което ръка за ръка влиза в COVID-отделението и заедно след 12 дни тук преборват коронавируса, сред други.

След 10 дни в COVID-отделението 81-годишният Тодор отново е на крака. Широката му усмивка остава скрита под маската. Но сълзите в очите личат отдалеч. Тодор успява да каже лично "благодаря" на своите герои. Други обаче така и не ги срещат, когато престоят им в болницата приключва.

Преди да тръгнат от COVID отделението двама съпрузи ръка за ръка решават да отдадат своята благодарност и признателност към лекарите на първа линия и оставят своето признание към тях.

"Когато идват са доста по-обезкуражени, те са слаби, но след нашите грижи, те напускат с нови сили и готови да си отидат вкъщи - това е вдъхновяващо", споделя студент по "Медицина".

Думата "благодаря" е написана с различни почерци. Историите на стената стават все повече.

Вместо име някои от излекуваните пациенти са написали номера на стаята си в КОВИД-отделението, защото така лекарите щели да ги разпознаят по-лесно.

"За нас това отношение на пациентите, тази тяхна инициатива, е много празнично за душите ни. Защото мисля, че след думата "помагам", другата най-сладка дума е "благодаря". Благодаря за вниманието към нас, благодаря и на пациентите, които се отнасят към нас с толкова любов, благодаря и на тези, които загубиха своите близки, надявам се и искам прошка от тях". Това заяви пред БНТ д-р Василка Зарчева, специалист по инфекциозни и детски болести в болница "Софиямед".

Според нея младите лекари, които без страх и с много бързо умение навлизат в инфекциозната патология, са надеждата на България и след като има такива хора, млади, самоотвержени, умни и способни, милосърдни към пациентите, нашият народ ще оцелее независимо какво се случва.