Министерски съвет е поискал съгласие от Столичен общински съвет водопроводната мрежа на София да се използва за пренос на вода от язовир "Белмекен" до село Мало Бучино и оттам до Перник. Това съобщи пред журналисти днес в МС министърът на икономиката Емил Караниколов.

Позицията на оператора "Софийска вода" е, че няма проблеми с преноса на до 400 литра на секунда по водопроводната мрежа на столицата. Ние искаме пренос на 300 литра на секунда, с цел спасяването на язовир "Студена", каза Караниколов.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството информира, че днес е имало среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на Камарата на строителите в България е те са го уверили, че ще мобилизират всичките се ресурси за изграждането на необходимите 13,5 км водопровод между Мало Бучино и Перник и на помпената станция в селото. Все още няма информация колко ще струва изграждането на водопровода и помпената станция, но за целта са отпуснати 25 млн. лева. Когато има проект и цена, те ще бъде публикувани, каза Караниколов. Той допълни, че испанска компания ще произведе и достави тръбите за съоръжението.

Проверява се водата в язовира до Долна Диканя, Пернишко. Преди два месеца проверка е установила салмонела там, но следващо проучване не е открила бактерията. Възможно е през зимата тя да отива на по-ниски нива на водохранилището и не бива да се рискува със заразяване на язовир "Студена", каза Караниколов. Вземането на вода от язовир "Белмекен" няма да се отрази на енергийните доставки, защото в язовира сега има 84 мл. куб. метра вода, а за нуждите на Перник ще се използват около 12 млн. куб. метра. На 6 януари 2019 година в язовир "Белмекин" е имало 34 млн. куб. метра и това не е попречило на работа на каскадата Белмекен - Сестримо", посочи икономическият министър.

Очаква се сега, в спешен порядък, Столичният общински съвет да се събере, за да разгледа предложението и да го приеме.