Само в София има над 5000 сбъркани сертификата за ваксинация срещу COVID-19. Това каза пред bTV Пенка Георгиева, която е председател на пациентска организация.

"В момента в РЗИ е хаос, тъй като никой не иска да поеме отговорност", добави тя. По думите й не би трябвало толкова елементарна електронна система да дава грешки.

Според Георгиева при нея са постъпили сигнали за хора, които не могат да си вземат сертификатите и един месец вече от "Пирогов" ги препращат към РЗИ, където вдигат рамене.

"Тази система беше създадена в условия на натоварено здравеопазване. Когато работиш под натиск, е възможно да се допуснат грешки", казва Мариана Тодорова от "Александровска болница".

"Проблемът е, че идват много хора накуп. Всеки иска това нещо да се случи моментално, на секундата, а трябва техническо време", обяснява Тодорова.

Според Пенка Георгиева около 30% от сгрешените сертификати са с грешна рождена дата. Тя призова всички ваксинирани да си проверят сертификатите за грешки и смята, че с времето системата ще заработи по-добре.