Националният исторически музей /НИМ/ и неговия Детски музейно-образователен център организират фестивал на древните култури "Приключения в Древния свят" на 18 и 19 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

В последните слънчеви дни на октомври в партньорство с Българското египтологическо общество, Сдружението за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae", Националната гимназия за древни езици и култури - НГДЕК "Св. Константин-Кирил Философ", НИМ и Детски музейно-образователен център към НИМ ще запознаят малките посетители на възраст между 6 и 14 години и техните родители с вълнуващия свят на древните култури на Египет, Тракия, Гърция и Рим.

В два последователни дни малчуганите ще имат възможност да се включат в ателиета и работилници, където ще могат да научат как се четат и пишат египетски йероглифи, ще имат възможност да сглобяват макет на древноегипетски храм, а по-малките дами ще разберат как са поддържали красотата си древноегипетските царици.

Националната гимназия за древни езици и култури ще представи света на древните гърци и римляни с театрално ателие, в което всяко едно от децата ще може да се преобрази в античен герой и да участва в драматизация на различни старогръцки митове.

В края на приключенията в древния свят ще има викторина, а победителите ще бъдат наградени с книги, любезно предоставени от детските издателства "Златното пате" и "Фют".

Фестивалът "Приключения в Древния свят" ще се състои в петък и събота, от 11.00 до 15.00 ч., в Централно фоайе на Националния исторически музей, като входът е с билети за музея.