Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимация, оцеляват, каза д-р Георги Миндов от Столичната колегия на личните лекари в "Тази сутрин".

Той посочи, че 50% от хората в реанимация загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока.

"По-малко заболяват, но повече умират. Делта вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година", каза още Миндов.

По думите му предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от COVID-19, тъй като те са недостатъчни.

Относно това колко са заразените пациенти със завършен ваксинационен курс, Миндов каза, че процентът е много нисък.

"Имаме 13 хоспитализирани за цяла София със завършен цикъл. Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо. Това е около 0,05%", каза Миндов.

Рекламираните от Министерство на здравеопазването COVID зони, в които може да се извърши преглед на заболели и да се изпишат безплатни лекарства, масово не работят, посочи още той.

За София около една или две зони реално работят, останалите - не, заради липса на персонал. Имаме остър недостиг от всякакви специалисти, поясни д-р Георги Миндов.

"Това е много хубава идея, но тя не може да се реализира. Най-малко COVID зоните нямат покритие на територията на цялата страна", допълни още той.

Относно безплатните лекарства Миндов уточни, че всички лекарства, които попадат в списъка за изписване от COVID зоните, реално са за лечение на усложнения. Те се предписват когато пациентите са "на ръба между домашно и болнично лечение".

"Те се включват на втори етап. За тези лекарства пациентът трябва да отиде вече с ясни симптоми и много заразяващ до COVID зоната - не е ясно с какъв транспорт. Това, при положение че може да се обади по телефона и да му бъдат изписани тези лекарства", каза Миндов.

 Covid отделение в столична болница: 100% пълно, само един от пациентите е ваксиниран

Какво е положението в болниците по време на четвъртата вълна от коронавирус, коментира и проф. Николай Младенов - началник на клиниката по анестезиология и активно лечение в Аджибадем Сити Клиник (УМБАЛ Токуда) пред БНТ.

"Разполагаме, според стандартите, които са отпуснали от Министерството на здравеопазването, с 55 легла за по-леко болни от ковид и 10 интензивни легла, като в момента бройката в нашето отделение е на 100% запълнена", обясни той.

Само един пациент е ваксиниран и е прекарал втори път ковид, но няма ваксинирани пациенти в интензивното отделение. Според проф. Младенов лошата експертиза и противоречивите мнения влияят негативно на ваксинационната кампания

"Статистически е доказано, че ваксинираните пациенти прекарват с 90% по-леко сътоветното цаболяване, отколкото неваксинираните. Говорим за нов вид вирус, тоест, мутация, което довежда до 60% по-лесна заразяемост в домашни условия, отколкото при предните мутации", каза той.

Според проф. Младенов най-тежката вълна на заразата е била през ноември и декември миналата година. В момента делта вариантът наподобява повече грип, което обърква хората.

"Рискът идва от факта, че навлизаме в сезон, в който започваме да се затваряме повече в закрити пространства", обясни той.

По думите му децата също се разболяват от коронавирус, но са малко и карат заразата леко.

"Причинява заболяване при децата, но за щастие при тях все още смъртността е почти нулева. Това показва, че новият щам има нова дистрибуция във възрастовите групи - преди заразените деца бяха по-малко, новият щам поразява и тях но за щастие те преминават в по-лека клинична форма", допълни проф. Младенов.