Дни преди 24 май Столична библиотека получи уникално дарение от Държавна агенция "Архиви". Това е личната библиотека на големия български писател, историограф, публицист, дипломат и интелектуалец - Симеон Радев.

Тя съдържа 2252 тома книги и периодика на български, руски, английски, френски, немски, сръбски, италиански и румънски езици, от които 75 издания от XIX век, а останалите са от началото до средата на XX век.

Още снимки вижте тук >>>

Сред най - старите издания в колекцията са събрани съчинения на Молиер 1849/1850 г., Лермонтов 1898 г., поетични книги на Ламартин 1858/1860г., "Цариградски сонети" на Константин Величков 1899 г., речник на българския език на Найден Геров 1895г. и др. Церемонията по представянето на дарението се състоя в Столична библиотека.

Снимка: Булфото

Колекцията на Симеон Радев се нарежда достойно до личните библиотеки на видни българи като Константин Стоилов, Кирил Христов, Пенка Шишманова, Петко Тихолов, Васил Пундев, Никола Балабанов, Леда Милева.

ДА "Архиви" дарява на Столичната библиотека и знакови лични вещи на Симеон Радев като негов визитник, калъф за очила, кутия за моливи и пергели, както и ценни мебели и артефакти от интериора на къщата на големия българин и съпругата му - известната българска художничка Бистра Винарова.