Девет полицейски предупреждения по чл. 65 за неносене на предпазни маски за лице маски в столичния градски транспорт са издадени днес, съобщиха за БТА от Столичната община.

Оттам обръщат внимание, че за носене на маски може да санкционира само полицията. Контрольорите на градския транспорт имат право да помолят пътника да си постави защитна маска или да слезе от превозното средство.

От Центъра за градска мобилност съобщиха за БТА, че на електронните табла на спирките се изписва напомняне за задължителното носене на маски в масовия градски транспорт. От ЦГМ припомниха, че глобите са от 300 до 1000 лева.

Предпазните маски за лице станаха задължителни за носене в градския транспорт в София от днес. Това е записано в заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, публикувана в петък. Носенето на маски не е задължително за деца под 6-годишна възраст.

В сила е и останалата част от заповедта, издадена преди дни за носене на предпазни маски в здравни и лечебни заведения, както и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии.