Десислава Билева е новият зам.-кмет на София по екология. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Преди десетина дни тя обяви, че е приела оставката на досегашния зам.-кмет по екология Йоана Христова, която напусна поста по лични причини.

"Г-жа Билева получи предложението от мен като експерт. Тя не е политическо лице. Започнала е работата си като експерт в МРРБ. Заемала е експертна длъжност и в Министерството на здравеопазването. Преподавател е в Нов български университет. Работила е няколко години като ръководител на европейски проекти с Министерството на околната среда и водите по програма "Околна среда". В последните години беше член на Надзорния съвет на "Топлофикация - София". Задачата й там беше да подготви и защити третата фаза на проекта за управление на битовите отпадъци на София - инсталацията за производство на енергия от произведеното от завода за преработка на отпадъци RDF гориво. Само преди няколко дни проектът беше одобрен от Европейската комисия и успешното му завършване ще бъде една от задачите й като зам.-кмет", каза Фандъкова.

"Аз съм експерт. Не принадлежа към никоя политическа партия. Ще работя за подобряване на качеството на въздуха в София. Това е най-проблемната тема, която касае всеки жител на столицата. Това ще бъде моят основен приоритет", каза Билева.

Тя добави, че в момента общината управлява проекти за над 50 млн. лв. за подобряване на качеството на въздуха. Една от задачите й е новата програма за управление на качеството на въздуха на София, която в момента се разработва и ще бъде готова до края на годината. Другата й задача е подмяната на старите отоплителни уреди на домакинствата, които се топлят на дърва и въглища.