Откъде идва водата на София? Как се пречиства тя? С какво са миели улиците в столицата преди? Защо първите водомери са били с размерите на транзистор? Това е само част от любопитните и полезни факти, които могат да се научат в Деня на отворените врати в Пречиствателната станция за питейна вода в Бистрица.

По повод своя празник - 20 години от въвеждането й в експлоатация, тя отваря широко врати за всички, съобщават от "Софийска вода". Опознавателната обиколка в станцията е на 9 ноември, събота.

Посетителите ще имат възможността да разберат откъде минава най-голямата част от питейната вода в София. Те ще могат да се запознаят с всички високотехнологични процеси на територията на пречиствателната станция, която е сред най-модерните на Балканите.

Обиколките ще се провеждат на всеки кръгъл час с начален час 10:00 ч. и последен 15:00 ч. Сборният пункт е на бариерата на станцията.

Поради големия интерес, а и за удобство на хората, "Софийска вода", част от Веолия, организира безплатен транспорт от метростанция Бизнес парк София, Младост 4, посока Околовръстен път до станцията и обратно. Бусът на "Софийска вода" обслужва три курса с тръгване: 9:45ч.,11:45ч. и 13:45ч., но е желателно да има предварителна заявка на communications@sofiyskavoda.com

Всички посетители могат да стигнат до станцията със собствен транспорт на адрес ул. "Хотнишки водопад" № 2 или с градски транспорт, автобусни линии №314 и №69 спирка "Пречиствателна станция".

Гостите на пречиствателната станция в съботния ден трябва задължително да носят документ за самоличност. Деца до 14-годишна възраст ще бъдат допускани само с придружител. "Софийска вода" обработва предоставената от посетителите лична информация, съгласно действащото законодателство в областта на защита на личните данни.