Полицаи са разположени в началото и края на пешеходната зона по бул. "Витоша" в столицата.

Междувременно стана ясно, че има 4 съставени акта в София за нарушение на забраната за разхождане в парковете. Информацията съобщиха от Общинска полиция за БНТ.

Два от тях са за Южния парк и два за разходка на Витоша.

Преди минути е подаден поредния сигнал за група младежи, която редовно играе покер в градинка зад 46-то училище в центъра на София. Карантината не ги е уплашила, дори напротив - станали са повече, съобщава БНТ.

10 минути след подаден сигнал от зрител, пожелал анонимност, полицейски екип пристига на място, но младежите се разпръсват.

Сайтът stolica.bg съобщи, че служители на хипермаркет започват с танц на персонала. Сутринта не е имало клиенти и служителите са решили малко да разтоварят напрежението, натрупано покрай епидемията от COVID-19. 

Сигнали са получени и за разождащи се спокойно край езерото в столичния кв. "Дружба". 

Преди час и началникът на Кризисния щаб заяви, че се обсъжда въвеждането на документи за излизане от дома дори в границите на градовете. Той подчерта, че в Пловдив подценяват опасността от коронавирус. 

Само за днес служители на ОД на МВР - Пловдив са глобили 92 нарушители на мерките срещу епидемията от коронавируса с по 5 000 лева. Отделно са съставени и 65 протокола с предупреждения. Това съобщи кметът на града Здравко Димитров след конферентна връзка с директорът на полицията старши комисар Йордан Рогачев. Санкциите са наложени по приетия миналата седмица Закон за извънредното положение.

В екипите, които следят за прилагането на противоепидемиологичните мерки на територията на Пловдив, участват Общинска полиция, ОП "Общинска охрана" и Пловдивският общински инспекторат. Най-много сигнали за нарушения има от кварталите с ромско население, но и в останалите има много санкционирани граждани.

Според Закона за извънредното положение, който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или на директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки се наказва с глоба в размер на 5000 лева.

От общината припомнят, че когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв. Те могат да налагат от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на РЗИ, от директорите на ОД на МВР или длъжностни лица, определени от кметовете на общини.