София отбелязва празника си в деня на светите София, Вяра, Надежда и Любов. Столицата днес е изпъстрена с тържествени церемонии и многобройни културни събития.

17 септември е специален и по още една причина - това е последният ден с истински летни температури за годината. От утре започва промяна на времето. Още сутринта вятърът, отначало в Северозападна България, ще се усили. С него ще нахлува по-хладен въздух.

Затова, към всички столичани, които могат да си позволят да празниват в днешния работен ден - излезте навън и отбележете тържествения ден под последните летни лъчи.

Столичният общински съвет вече започна с тържествено заседание, на което бяха връчени звания "Почетен гражданин на София", "Почетен знак на Столичната община" и "Значка на София". От 11.30 часа ще се състои Тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града пред църквата "Света София".

На концерт на Софийския духов оркестър ще могат да се насладят столичани и гости пред Народния театър "Иван Вазов" от 17.30 часа. По-късно (от 18.30 часа) в Народния театър ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата.

Носител на тазгодишната "Специална награда за изключителни постижения и принос в националната култура", е примата на българската музика - Лили Иванова. Церемонията по награждаването ще бъде излъчена по националната телевизия от 22.00 часа.

Регионалният исторически музей - София, ще открие постоянната археологическа експозиция "Антична Сердика" в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" в закритото археологическо ниво под бул. "Княгиня Мария Луиза" 2, от 13.00 часа. На площ от 6 хиляди кв. м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции.

Съпътстващата програма включва детски образователни ателиета и изложба с фотографии от процеса на археологическите проучвания.

На празника на столицата в кино G8 Cinema стартира проектът "Особен поглед". Панорамата представя филми на жени режисьори в българското игрално кино в поредица от прожекции, придружени с дискусии.

Празничен танцов спектакъл и карнавално шествие ще се състоят в парка "Заимов" от 17.00 часа.

В 18.00 часа започва концертът за деня на София в район "Искър". Той ще се състои в парк "Езерото" и ще бъде с участието на Маргарита Хранова и Райко Кирилов, квартет "Българи", танцов състав "Алгара", представителен мажоретен състав "Светла" и младата народна певица Валентина Шерденкова.

В парк "Младост" в ж.к. Младост 3, от 19.00 часа започва празничен концерт с участието на Валерия Войкова от 125 СУ "Боян Пенев", Diva Dance School, Стоименка Недялкова, Недялко Недялков и Петър Миланов - солисти от оркестъра на БНР и ансамбъл "Филип Кутев".

Кино "Кабана" организира концерт на група "Rewind", който е част от проекта "Акустични следобеди", финансиран от Столична програма "Култура" от 18.30 часа.

През целия празничен ден е безплатен достъпът за посетители на Зоологическа градина - София, парк-музей "Врана", Регионален исторически музей - София и Софийската градска художествена галерия.

Грандиозен аудио-визуален пърформанс и 3D мапинг "Градски вибрации 140 ВРМ /140 удара в минута/" ще озари нощна София на площад "Княз Александър Първи" от 20.30 часа. Събитието е организирано от Столична община и Фондация "Културни перспективи" в партньорство с Министерство на образованието и науката.