Зимният дворец на спорта в София вече е с обновена сграда след мащабен ремонт. 

"В ремонта на Зимния дворец щяха да потънат 50 млн. лв., а ние го направихме за 5 милиона",  каза пред журналисти министър- председателят Бойко Борисов, който днес разгледа новоремонтирания Зимен дворец.

Снимка: БТА

Съоръжението не беше претърпявало сериозна реконструкция от пускането си в експлоатция през 1983 година.

През 2017 година Министерство на младежта и спорта и търговското дружество "Академика 2011" ЕАД осигуриха финансиране за извършване на ремонтни дейности, които да осигурят енергийна ефективност на сградата, както и необходимите условия за тренировки и състезания. Стойността на реконструкцията е 4 млн. лв без ДДС, от които 3 млн. лв. по договор с гарантиран резултат (ЕСКО ДОГОВОР) за енергийна ефективност и 1 млн. лв. 10-годишен кредит за строително-монтажни дейности. Важно за трениращите беше, че ремонтът се извърши без да се прекъсва тренировъчната и състезателна дейност на федерациите.

Зимният дворец вече разполага с изцяло обновени съблекални, бани и санитарни възли към тях, входно фоайе, лекарски кабинет, помещение за допинг контрол, обновена основна зала с ново осветление и климатична инсталация, нова мантинела, нови подови каучукови настилки, отремонтирани седалки и трибуни. Подновени са дограмата, електроинсталациите, канализационната и водопроводната инсталация, фасадите на сградата са топлоизолирани. Навсякъде има ново ЛЕД осветление, което намалява общите експлоатационни разходи за обекта.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

Покривът е изцяло ремонтиран - с нова паро-, топло- и хидроизолация. Броят на съблекалните е увеличен двойно, което позволява тренирането на по-голям брой клубове и състезатели. Изпълнено е защитно покривало на леденото поле, което ще позволи провеждане на мероприятия в залата целогодишно без да се размразява леда.

След извършването на всички посочени дейности сградата доби съвременен облик и не отстъпва на добрите европейски и световни образци за подобен тип съоръжения.

"Академика 2011" започва ремонт и на тренировъчната зала, който ще струва около 1 милион лева.