Безплатни прегледи за миома на матката започват трите големи АГ болници в София - Шейново, Майчин дом и Света София. Прегледите ще започнат от 5 февруари и ще продължат един месец.

Най-честата причина за отстраняване на матката е именно миомната болест, показва статистиката на медиците, но не винаги операцията е най-адекватното лечение, стана ясно от думите на директорите на лечебните заведения.

Кампанията беше представена в Столична община. Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че София е първата община, която е започнала скринингови програми и до този момент са реализирани четири - за рак на млечната жлеза, за щитовидната жлеза, за рак на простата и за изследвания за белодробни заболявания. Започващата днес програма е пета, отбеляза още кметът.

Ще се правят безплатни прегледи в трите болници, както и консултации за съвременните методи за лечение на миомната болест.

Д-р Гергана Коларова, директор на I САГБАЛ "Св. София" посочи, че кампанията е за жени, които вече имат миома, или са в рискови групи, или имат репродуктивни смущения или затруднения.

Д-р Иван Костов, директор на СБАЛГ "Майчин дом" и инициатор на кампанията, посочи, че скрининговата програма ще е в рамките на един месец. По думите му най-честа причина за операции в гинекологичната област е миомната болест. Той обаче допълни, че не винаги миомата трябва да бъде оперирана.

"Важно е да разясним на жените, че миомата може да бъде лекувана и медикаментозно", каза той. Прегледите ще започнат след края на грипната епидемия.

Информация за прегледите в рамките на кампанията ще бъде качена на сайтовете на трите АГ болници. Записванията за безплатни прегледи вече са възможни чрез контактите на всяка от болниците, които участват в кампанията.

СБАЛАГ "Майчин дом" - 02/ 917 24 42

I-ва САГБАЛ "Св. София" - 02/447 02 76

II-ра САГБАЛ "Шейново" - 02/965 94 70.