В Александровска болница ще се извършват безплатни консултативни прегледи за глаукома, съобщиха от лечебното заведение. Инициативата е по повод Световната седмица за превенция на глаукомата.

Прегледите ще бъдат в делничните дни от 8 до 14 март, от 14.30 до 17.30 ч., в Клиниката по очни болести към болницата. Не се изисква направление от личен лекар, но е необходимо предварително записване - на тел.: 02/9230 295, всеки делничен ден от 9.00 до 13.00 ч.

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо.