В търговския център на бул. ''Стамболийски'' ще се предлагат безплатните профилактични кардиологични прегледи. Те ще се провеждат тази събота от 11 май. Те са част от кампанията ''Вземи го приСърце", която има за цел да повиши информираността на хората относно сърдечно-съдовите заболявания. Безплатните прегледи ще се извършват от 13 до 18 ч. на ниво +1.

Необходимо е всеки желаещ да си запази предварителен час онлайн. Те ще бъдат извършвани от д-р Михаил Протич от УМБАЛ "Света Анна" - София.

Нараства броят на засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност у нас. Близо 153 хиляди са българите, които са диспансеризирани заради сърдечно-съдова недостатъчност, като 90 на сто от тях са над 65-годишна възраст, показват данни на НЗОК за миналата година.

Сред най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене.

Често срещани рискови фактори за сърдечна недостатъчност са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане, като всички те са свързвани с начина на живот.